Så blev det dagen, hvor politikerne på Christiansborg skulle se på nationalparkforslag "Kongernes Nordsjælland".
Op til debatten i forligskredsen så det ud til at være et enten eller, men dagens resultat blev ikke et dødsstød, som jeg havde frygtet. En fornyet dialog mellem nogle skeptiske lodsejere og Staten synes at være på vej.
For mig at se, ville det have været en skandale, at relativt få borgere i Nordsjælland skulle sætte en stopper for bestræbelserne for at skabe et flot og brugbart nationalt klenodie.
Jeg ser tre elementer i en kommende nationalpark:
- Der er et stort potentiale for at øge biodiversiteten ganske væsentligt.
- Der er betydelige muligheder for at fremme de rekreative muligheder for borgerne i Nordsjælland.
- Der er muligheder for at tiltrække turister i den helt store stil fra andre dele af verden.
De private (landbrugs)arealer skal fortsat dyrkes, og sådan som jeg har forstået det, så vil der ikke blive pålagt den enkelte lodsejer særlige restriktioner. (Måske lige med undtagelse af, at der ikke lige vil kunne udstykkes til nye boligområder inden for en kommende nationalparkgrænse...?)
Forestiller man sig herud over, at der over tid kan laves specifikke aftaler eller opkøb af visse privatejede områder, som sammen med de statsejede arealer kunne gøres til særlige lommer eller koridorer til spredning af flora og fauna, så ville vi også her igennem øge artsrigdommen og biodiversiteten.
Altså et kæmpe plus til naturen!
Med hensyn til det rekreative, så må alle se i øjnene, at der et ganske stort pres på både skove, det åbne land og kysten langs hele Nordsjælland. Mange områder er for længst blevet til sommerhusområder, som i dag udgør fine muligheder for bybefolkningen til at være tæt på naturen især i sommerperioden. Mange sommerhuse lejes ud til sommerturister, hvilket skaber økonomisk vækst i de tilstødende byer i sommermånederne.
I vore skove er der anlagt mange faciliteter, f.eks. i form af ridestier, cykelruter og grillpladser. I vintertiden (når der er sne nok) anlægges skiløjper. Man kan løbe orienterings- og terrænløb. Overnatte primitivt og foretage mange former for vandringer og skovture.
I det åbne land er mulighederne ikke særlig gode, når vi ser på bevægelsesmulighederne for den million mennesker, som bor op til de foreslåede nationalparkgrænser. Her er det jo, at landbrugsvarerne produceres, og det skal vi ikke hindre.
Og jeg mener også, at landmændene inden for den planlagte nationalparkgrænse skal dyrke landet som hidtil, selv om der nogle steder bør anlægges betydelig bedre adgangsmuligheder, til opfyldelse af det brede publikums rekreative ønsker og krav. - Her kunne jeg egentlig godt forestille mig, at der kunne indføres en form for "bompenge" til dækning af den enkelte lodsejers tab af afgrøder, samt den vedligeholdelse, som faciliteterne ville kræve.
Ud over lokale penge, som kunne tilflyde landmændene, så vil en nationalpark tiltrække mange turister fra nær og fjern, og jeg mener faktisk, at det gennem kreativ tænkning både fra landmænd, byboere, erhvervsliv og politikere, vil være muligt, at skabe et unikt Norsjælland gennem en kombineret og koordineret indsats på det naturmæssige såvel som det turistmæssige område, som den nuværende lille gruppe af modstandere aldrig vil kunne levere, lige gyldigt, hvor meget de dyrker og producerer.
Altså, en nationalpark vil være et kæmpe plus for os alle!
- Og lad os så komme videre. - Jeg glæder mig til, at der nu bliver taget hul på en ny og forhåbentlig mere frugtbar runde.
naturvejleder Niels Henriksen